Werkplezier

Employee Experience

Aandacht voor werkplezier is inmiddels bittere noodzaak voor bedrijven. De interesse voor dit onderwerp neemt terecht fors toe en de meerwaarde wordt steeds beter onderkend. Waar in het begin de focus op werkplezier voornamelijk van de HR-afdeling kwam zie je nu dat het onderwerp organisatiebreed wordt gedragen. Werkplezier heeft ook niets van doen met het idee dat werknemers de gehele dag als een blij ei rond moeten lopen. Diverse, met name grote, bedrijven doen er alles aan om via employer branding hoog in de zoekrange van mogelijke kandidaten te komen. Het is inmiddels overduidelijk dat het vinden van goed personeel binnen alle sectoren steeds moeilijker wordt. Een tekort aan geschikt en gemotiveerd personeel heeft zijn invloed op de groeimogelijkheden van organisaties. Het is tenslotte gemakkelijker om een klant te behouden, dan een nieuwe te vinden.  Om dezelfde reden is het van groot belang om aandacht aan je personeel te schenken.

Intermediair houdt jaarlijks een verkiezing van de meest gewilde werkgevers onder hoog opgeleiden. Jaar in jaar uit tref je nagenoeg hetzelfde selecte gezelschap in de top 10. Hun omvang, maar ook de aandacht voor beloning en arbeidsvoorwaarden en werk-privé balans speelt daarbij een grote rol. Logisch, want uiteindelijk hebben ze daardoor ook meerdere carrièremogelijkheden te bieden en werven ze veel meer kandidaten dan kleinere organisaties. Het MKB heeft dus nog een slag te maken en moet zich meer richten op haar eigen kracht. Om dit te stimuleren verleent provincie Overijssel subsidie voor het opzetten van Leren van Elkaar kringen over sociale innovatie. STRAIGHT Human Support kan de uitvoering van een Leren van Elkaar Kring voor haar rekening nemen. De eerste aanvraag voor een Leren van Elkaar Kring is goedgekeurd.  Acht bedrijven uit de provincie Overijssel gaan hieraan deelnemen. Provincie Overijssel kent ook over 2019 subsidie toe voor dergelijke projecten, dus de inschrijving staat weer open.

Ik wil meer informatie over een Leren van Elkaar Kring

Factoren

Uit onderzoek bij zowel RAET als ADP blijken er vier factoren uit te springen die de mate van werkplezier van een medewerker bepalen:

  • Beloning en arbeidsvoorwaarden
  • Werk-privé balans
  • Leuke collega’s
  • Betekenisvol werk

Uit het onderzoek van ADP blijkt dat in de sectoren installatie, zorg, onderwijs en bouw het werkplezier van medewerkers ruim bovengemiddeld ligt. Dit heeft niets met het salaris te maken, maar met bevlogenheid (betekenisvol werk). Ook is het ziekteverzuim binnen kleinere organisaties gemiddeld lager ligt dan bij grotere. Dit komt door de betrokkenheid (relatie met je werkgever). Weet dus waar je het verschil kunt maken en draag dit uit! Het woord zegt het al. De bedoeling van een Leren van Elkaar Kring is om van en met elkaar te leren over thema’s die allen te maken hebben met werkplezier. Volgens het principe kennis delen is macht! Om deel te kunnen nemen aan een Leren van Elkaar Kring is het noodzakelijk dat je bedrijf gevestigd is in Overijssel en dat je over minimaal 10 medewerkers beschikt.

Werkplezier ontleedt

Bevlogenheid

Werkplezier valt uiteen te rafelen in drie gradaties: tevredenheid, bevlogenheid en betrokkenheid. Als organisatie ben je het meest gebaat bij bevlogen en betrokken medewerkers. Tevredenheid heeft vooral te maken met de excentrieke motivatie die een organisatie tot een gewilde werkgever maken. Het meeste plezier beleef je als bedrijf aan de medewerkers die intrinsiek gemotiveerd zijn. Oftewel de mate waarin men zich vereenzelvigt met het werk dat men doet (bevlogenheid) of met de doelstellingen van de organisatie (betrokkenheid). Bevlogenheid zie je ook bij profvoetballers die het ene seizoen voor de ene club juichen en het jaar daarop uit hun dak gaan bij een andere. Betrokkenheid zie je bij kleinere organisaties, maar ook bij organisaties die zich op een bepaalde wijze onderscheiden, denk bij voorbeeld aan Greenpeace, Tony’s Chocolonely.

Ik wil meer informatie over een Leren van Elkaar Kring