Het hebben van autonomie levert een positieve bijdrage aan werkplezier. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en CBS blijkt echter ook de keerzijde van deze autonomie. Burn-outklachten nemen over de jaren steeds meer toe. Dit geldt zeer zeker voor millennials, maar is nu zelfs al zichtbaar bij jongeren die na 2000 geboren zijn. Ook blijken hbo-/wo-opgeleiden veel meer burn-outklachten te vertonen dan lager opgeleiden.

Wat te doen als werkgever?
Een werkgever is er verantwoordelijk voor dat medewerkers op een plezierige en verantwoorde wijze hun taak kunnen uitvoeren. De volgende aspecten kunnen daar een positieve bijdrage aan leveren:

- Zorg voor werkplekken waar men geconcentreerd kan werken op momenten dat dit nodig is. Bedenk dat de kantoortuin ook zijn nadelen kent.
- Maak afspraken over werktijden en eventuele bereikbaarheid buiten kantooruren
- Geef aandacht en waardering aan medewerkers en wees scherp op signalen van pesten, discriminatie etc.
- Ga met medewerkers in gesprek over dit thema. Maak daarbij gebruik van harde data in de vorm van verzuimcijfers, personeelsverloop etc.
- Stel een risico-inventarisatie en-evaluatie (RI&E) op. Het is verontrustend dat slechts 50% van de bedrijven hierover beschikt. Doe het dus niet omdat het een verplichting is, maar omdat het inzichten biedt. Ook burn-outklachten worden als beroepsziekte erkend (zie kader).